Waarom als (ex-) kankerpatiënt naar een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut?
Ik krijg vaak de vragen “wat is fysiotherapie bij kanker”, “wat kun je als fysiotherapeut voor kankerpatiënten betekenen?” Op medisch vlak ligt dit natuurlijk in handen van de artsen in het ziekenhuis, maar als fysiotherapeut kunnen we voor deze patiënten meer betekenen dan u denkt! Denk hierbij aan de bijwerkingen van chemotherapie zoals vermoeidheidsklachten, gewrichtsklachten, een huid die erg strak staat na een aantal bestralingen, maar ook gewrichten die na een bestraling in dat gebied niet goed meer kunnen bewegen of lymfoedeem. En wist u dat vermoeidheid één van de grootste bijwerkingen is van de bestraling?
Fysiotherapie bij kanker: is het zinvol?
Vermoeidheid speelt vaak een rol bij het opbouwen van werk na de behandeling van kanker, maar ook in het opbouwen van je dagelijkse normale dingen, zoals de zorg voor kinderen of partners, boodschappen doen en sociale activiteiten. Er is veel onderzoek gedaan naar de vermoeidheid en conditieverlies na kanker. De resultaten uit deze onderzoeken zijn vertaald naar een trainingsprogramma op maat voor de patiënten die vermoeidheidsklachten ervaren.Nu hebben we het alleen nog maar over de patiënten die genezen zijn, maar ook als beter worden niet meer mogelijk is (palliatieve fase) kunnen we zeker nog wat betekenen om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld conditie op te bouwen of zoveel mogelijk te behouden om dat uitstapje nog eens te maken of die mooie reis?
Ook als het einde nadert komen we bij mensen thuis (terminale fase). Denk dan aan ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, oefeningen zodat het verplaatsen in huis (opstaan vanuit bed, naar het toilet, lopen) zo lang mogelijk zo goed mogelijk blijft. Op deze website vindt u ook informatie over het omgaan met kanker: tegenkanker.nl
Opleiding oncologiefysiotherapeut
Als oncologiefysiotherapeut heb ik een 5 jarige masteropleiding gedaan waar ik veel geleerd heb over de vele soorten kanker, zoals de veelvoorkomende borstkanker, longkanker en darmkanker, maar zeker ook de zeldzame vormen van kanker zoals bijvoorbeeld het mantelcellymfoom . Als oncologie fysiotherapeut ken ik de medische behandelingen en de fysiotherapeutische mogelijkheden. De ontwikkelingen in dit vakgebied gaan erg snel.
Door mijn passie in dit vakgebied wil ik me blijven ontwikkelen en bijleren, maar de meest waardevolle lessen krijg ik door te leren van mijn patiënten. Hoe voelen zij zich, ze hebben vaak goede tips hoe met hun klachten om te gaan. Daarnaast is het belangrijk om met andere collega’s die met oncologiepatiënten werken in contact te blijven, denk hierbij aan een diëtiste, een hoofd-halsfysiotherapeut, een bekkenfysiotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werk maar zeker ook de casemanagers of verpleegkundig specialist oncologie in het ziekenhuis.
Doordat we elkaar kennen, is er makkelijk contact en overleg indien dit nodig is, om zo de beste zorg voor onze patiënten te kunnen geven! Zie voor meer informatie deze pagina over het nut van een fysiotherapeut bij kanker.
Mocht u meer willen weten, ik vertel u er graag over! Onze praktijk Oncofy vindt u in het centrum van Heeswijk Dinther. Ook patiënten uit de regio zoals Veghel, Schijndel, Nistelrode en omgeving zijn van harte welkom!
Vriendelijke groet,
Ilse de Laat- van Wees